Wat is de enige verplichte autoverzekeringsgarantie?

De wet schrijft voor dat iedereen die een motorvoertuig bezit, minimaal verzekerd moet zijn tegen aansprakelijkheid. Dit is de enige autoverzekeringsgarantie die wettelijk verplicht is. De hoogte van de verzekering is afhankelijk van het soort motorvoertuig en de leeftijd van de bestuurder.

Wat is de verplichte garantie?

De enige verplichte autoverzekering is de WA-verzekering. Deze verzekering geeft uitkering bij schade die u met uw auto aan anderen toebrengt. U bent met de WA-verzekering dus verzekerd voor schade die u aan anderen toebrengt, maar niet voor schade aan uw eigen auto. De WA-verzekering is verplicht voor iedereen die een auto bezit of ermee rijdt.

Wat zijn de garanties van de verzekering?

In Nederland is de WA-verzekering verplicht. De WA-verzekering is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor personenauto’s en aanhangwagens. De WA-verzekering vergoedt schade die u met uw auto of aanhangwagen aan anderen toebrengt. De verzekering is dus alleen bedoeld voor schade die u aan anderen toebrengt. De WA-verzekering is niet bedoeld voor schade aan uw eigen auto of aanhangwagen.

De WA-verzekering is de enige verplichte autoverzekering in Nederland. U bent dus niet verplicht om bijvoorbeeld een inzittendenverzekering of een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Wel is het verstandig om uw auto goed te verzekeren. Als u geen WA-verzekering heeft en toch schade aanricht, moet u de schade zelf betalen. Dit kan erg duur zijn.

De WA-verzekering heeft verschillende dekkingen. De basisdekking is de minimale dekking die u moet hebben. Met de basisdekking bent u als bestuurder verzekerd voor schade die u met uw auto of aanhangwagen aan anderen toebrengt. De basisdekking is echter niet volledig. Er zijn dingen die niet door de basisdekking gedekt worden, zoals schade aan uw eigen auto of aanhangwagen.

U kunt de basisdekking uitbreiden met aanvullende dekkingen. Zo kunt u bijvoorbeeld een inzittendenverzekering afsluiten. Met de inzittendenverzekering bent u verzekerd voor schade die u aan uw passagiers toebrengt. U kunt ook een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Met de rechtsbijstandsverzekering bent u verzekerd voor de kosten die u maakt als u in een juridische strijd verwikkeld raakt.

Als u een WA-verzekering afsluit, moet u de verzekering afsluiten bij een erkende verzekeraar. Er zijn verschillende verzekeraars in Nederland. U kunt bijvoorbeeld terecht bij ANWB, ASR, Centraal Beheer, Interpolis, OHRA of Unigarant.

Wat is een optionele verzekering?

Optionele verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen wel dekking bieden voor schade die niet wordt gedekt door de basisverzekering. Sommige optionele verzekeringen zijn: collision- en aanrijdingsdekking, comprehensive-dekking, onderverzekering, medische dekking, persoonlijke aansprakelijkheid en uitgebreide dekking. Het is raadzaam om de verschillende soorten optionele verzekeringen te vergelijken voordat je een keuze maakt.

De enige verplichte autoverzekeringsgarantie in Nederland is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA). Deze verzekering beschermt jou als bestuurder tegen schade die je aan anderen toebrengt met je auto. Je bent dus verzekerd als je per ongeluk iemand anders beschadigt of in gevaar brengt.

Wat te doen bij een auto-ongeluk?
De verschillende soorten autoverzekeringen

Plan du site